A civilszervezetek sikeréért

Legyenek sikeresek a hazai civilszervezetek! Magyarországnak szüksége van a hatékony civil társadalomra.

Tippek a Facebook-on

A 'Pay it forward' (folytatás)

 

Tegnap a ’Pay it forward’ kialakulásának története volt terítéken. Most nézzük hogyan működik a gyakorlatban.

2007 karácsonyán ezer dollárt – akkori értéken 170 ezer forintot - adományozott alkalmazottainak egy bank az Egyesült Államokban. Ámde nem azzal a céllal, hogy karácsonyi külön juttatásként hanem, hogy adományozzák el.

A dolgozók nem költhették saját magukra a pénzt, családjukra, vagy - a trükköket kizárandó - banki kollégáikra, azok családjára, hanem csakis olyanokra, akiknek nagy szükségük lehet az adományra. Erre fél évük volt.

A pénzintézetnek akkor több mint 500 dolgozója volt. Gondolhatjuk, hogy összesen igen jelentős adomány volt ez a cég részéről. A részmunkaidőben foglalkoztatottak ugyanakkor „csak” 500 dollárt kaptak. A bank arra kérte alkalmazottait, hogy jótéteményüket vegyék fel videóra.

Az első évben a munkavállalók egyénileg de volt hogy mással összefogva (például kollégákkal vagy üzleti partnerekkel) kerestek helyi vagy regionális támogatandó ügyeket. De arra is számtalan példa volt, hogy rászoruló  (leggyakrabban beteg) személyekhez jutott el a pénz. Sok esetben még saját adománnyal is kiegészítették az összeget az alkalmazottak vagy a hozzájuk betársulók. Így már az első évben is a bank fél millió dollárja 600.000 dollárra egészült ki. Mára a bank 'Pay it forward' metódusán keresztül több mint 2 millió dollár hasznosult a közjó érdekében.


Egy légzési nehézségekkel küzdő kisgyermek műtétjére 10 500 dollár jött össze 12 alkalmazott révén.

2009-ben a bank további lendületet adott a programnak azáltal, hogy a munkavállalóinak egy plusz szabadnapot és egy 200 dolláros ajándékkártyát adott. Mindössze annyi volt a feltétele, hogy azt a napot a családjukkal és barátaikkal töltsék el és a pénzt ezen alkalomkor költsék el.

Mi ennek a programnak a haszna? A bank életét átszövő, szinte egy egész évet átölelő tradícióvá vált a jótékonykodásról való felelős gondolkodás. Sokan gondosan megtervezik mely ügyekre adományozzanak. Ráadásul a bank közvetlen környezetére (a közösségre, ahol tevékenykednek) is pozitív hatással van ez a tevékenység. A támogatottak köre igen széles: iskoláktól kezdve egyházi szervezeteken keresztül az állatvédő szervezetekig bezárólag a civil szféra szinte minden szegmense támogatáshoz jut így. Ezzel biztosítva van, hogy ne néhány felsővezető döntéshozó egy-két ügyet válasszon: valószínűleg jobban megvalósul az adományozott pénz allokációja és a szubszidiaritás elve is jobban érvényesül.
De a támogatások fokozatosan már 22 államba eljutottak. Sőt, már más országokat is elértek a lelkes banki dolgozók.


Támogatás a haiti földrengés károsultjai részére

A bank által létrehozott honlapon még több tényleg megható videó található.

Így is működhet és fejlődhet a helyi közösség.

Címkék: amerika bank ötlet adomány év vége pay it forward

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://civilsiker.blog.hu/api/trackback/id/tr483492350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása